دوره 3، شماره 2 - ( پاییز 1392 )                   ‫جلد (3): 33 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

حسینی میمنت، قاسمی سعید، علوی مجد حمید، منوچهری هومان، علیحیدری ممقانی جعفر، نوروزی زهرا. عملکرد و ساختار خانوادگی والدین دارای فرزند پسر مبتلا به ناتوانی بر اساس الگوی حلقوی پیچیده در شهر تهران. مجله مطالعات ناتوانی. 1392; 3 (2) :23-33

URL: http://jdisabilstud.org/article-1-339-fa.html


چکیده:   (19287 مشاهده)
چکیده هدف: این مطالعه با هدف تعیین عملکرد و ساختار خانوادگی والدین دارای فرزند پسر مبتلا به ناتوانی براساس الگوی حلقوی پیچیده در شهر تهران ( ۱۳۹۰ ) انجام شد. روش بررسی: به منظور انجام این مطالعۀ توصیفی تعداد ۲۰۰ والد ( ۱۰۰ خانواده) دارای فرزند پسر مبتلا به ناتوانی، از مدارس دولتی پسرانۀ مقطع ابتدایی کودکان استثنایی شهر تهران به روش نمون هگیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. سپس هر یک از والدین پرسشنامۀ مشخصات جمعیت شناختی و مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و پیوستگی خانواده شمارۀ سه السون و همکاران ۱۹۸۵ را تکمیل کردند. در نهایت ابعاد انطباق پذیری و پیوستگی عملکرد خانواده و همچنین نوع ساختار خانوادگی درک شدۀ والدین براساس الگوی حلقوی پیچیده به دست آمد. یافته ها: پدران در بُعد انطبا قپذیری ( ۲۷٫۸۹ ) نسبت به مادران ( ۲۷٫۱۴ ) و مادران در بُعد پیوستگی ( ۴۰٫۱۲ ) در مقایسه با پدران ( ۳۹٫۶۶ ) در عملکرد خانواده میانگین نمرات بالاتری را کسب کردند. تفاوت میانگین نمرات پیوستگی و انطباق پذیری در مادران و پدران از لحاظ آماری معنادار نبود و این بدان معنی است که مادران و پدران در ابعاد مذکور تقریباً درک مشابهی دارند. اکثر والدین، ساختار خانوادۀ خود را به صورت متعادل و حد وسط درک کرده بودند. بین نوع ناتوانی فرزند خانواده با ابعاد عملکرد خانواده و نوع ساختار خانوادگی درک شده ارتباطی وجود نداشت. نتیجه گیری: انطباق پذیری و پیوستگی مناسب در نظام خانوادگی، یکی از معیار های سلامت عملکرد و ساختار خانواده در الگوی حلقوی پیچیدۀ السون و نیز بسیاری دیگر از نظریه های ساختاری خانواده محسوب شده و از عوامل مهم انسجام خانواده هستند. به علاوه، الگوی حلقوی پیچیده می تواند به عنوان یکی از ابزا رهای بررسی عملکرد و ساختار خانواده و به تبع آن برنامه ریزی درمانی و بررسی نتایج مداخلات خانواده درمانی استفاده شود.
متن کامل [PDF 667 kb]   (3631 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: توانبخشی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb